Thursday, June 19, 2014

Mansikka-Mascarpone-Jogurtti-piiras / Strawberry Mascarpone Yogurt pie




Happy Midsummer!

Hyisestä ja kaikkea muuta kuin kesäisestä säästä huolimatta alkaa minullekin pikkuhiljaa syntymään kunnon juhannus-fiilis! Tällä kertaa tosin taitaa mun valkoinen Miss Juhannusneito-mekkonen jäädä kesälaatikkoonsa ja tilalle aina yhtä tyylikäs "verkkarinlahkeet villasukissa"-look. Toki tästäkin juhannuksesta saadaan mahtavalla seuralla ja herkullisella ruualla aina yhtä kiva kesäjuhla, oli sää mikä tahansa.

Kesäisin herkuttelen levein hymy naamallani suomalaisia mansikoita ja olenkin sitä mieltä, että juhannus ei ole täydellinen ellei pöydästä löydy jonkinlaista mansikkakakkua, -piirasta tai yksinkertaisesti kulhollista mansikoita ja mielellään vielä mascarpone-vaahdon kanssa. Perinteisesti äitini tai minun leipomaan mansikkapiiraaseen tehdään vaniljainen kiisseli mutta Pinterestissä ja monilla leivontasivustoilla pyörittyäni löysin jokakesäiseen mansikkapiiraaseen kivan uuden lisän mascarpone-juustosta ja jogurtista. Ja mikä mieletön herkku tästä tulikaan ja vielä niin helppo tehdä! Ehdottomasti yksi uusista ykköskesäherkuista.

In English

This weekend in Finland we are celebrating Midsummer, although our summer hasn't really started yet as we've only had rain and about 15°C degrees here... Despite the freezing weather and my change of wardrobe from summery dresses back to pantyhose I am in a summery mood with all the strawberries! A quick look around Pinterest and other baking websites I came up with a new recipe on an older strawberry pie me and my mom have been baking for several summers. It ended up being one of my favorites so far! Please keep scrolling down for the recipe in English.



Tästä piiraasta on helppo tehdä omia versioita erimakuisilla jogurteilla tai vaihtamalla sen esimerkiksi rahkaan. Itse jätin sitruunamehun kokonaan käyttämättä ja korvasin sen parilla ruokalusikallisella sitruunajogurttia (se purkki vaan näytti niin herkulliselta kaupan hyllyllä). Päädyin kreikkalaiseen jogurttiin muistellakseni aamiaishetkiäni Ranskassa, mutta senkin voi hyvin vaihtaa esimerkiksi vanilja - tai maustamattomaan jogurttiin. Kiireinen leipuri voi myös korvata keksipohjan kaupan valmiiseen piiraspohjaan.

Tarvitset:

Pohja:

Paketillinen (195g) Muro-keksejä tai vastaavia
30 g sulatettua voita
n. 0,5 dl sokeria

Täyte:

n. 15 mansikkaa
250 g mascarpone-juustoa
150 g jogurttia (esim. Kreikkalainen tai maustamaton)
0,5 dl tomusokeria
(sitruunamehua)

Päälle: Mansikoita oman maun mukaan

Murskaa valitsemasi keksit hienoksi muruseokseksi esimerkiksi nuijaamalla niitä pienessä muovipussissa tai murskaamalla ne talouskoneessa. Lisää sokeri ja voisula, sekoita hyvin. Painele valmis muruseos tiiviisti piirasvuoan pohjalle. Voit paistaa pohjaa uunissa 175°C asteessa noin 7 minuuttia tai jähmettää sen pakkasessa sillä aikaa kun valmistat piiraan täytteen.

Sekoita mascarpone ja valitsemasi jogurtti yhtenäiseksi massaksi ja lisää tomusokeri sekä halutessasi myös sitruunamehu.
Pilko mansikat kuutioiksi/suikaleiksi/kuten haluat.

Lisää noin puolet mascarpone-jogurtti-seoksesta aiemmin valmistamallesi piiraspohjalle, asettele mansikat haluamallasi tyylillä ja levitä loput jogurttiseoksesta piiraan päälle.
Säilytä valmis piiras jääkaapissa kolme tuntia ennen tarjoilua ja viimeisenä koristele mansikoilla.

Tarjoile vaikkapa proseccon tai muun juhlaisen juoman kanssa ja NAUTI.


In English

There are several different ways you can make this pie, for instance you can replace the plain yogurt filling with a vanilla or lemon flavored one. This time I went with a few tablespoons of lemon flavored yogurt instead of the lemon juice and some Greek yogurt (I fell in love with it while I was in France, yum!). If you are in a hurry you can easily replace the cookie crumb crust with a ready-made pie crust they sell at food stores. 

Ingredients:

For the Crust:

A pack (195 g) of Muro-cookies (shortbread/wheat/Digestive cookies or equivalent)
30 g melted butter
about 0,5 dl sugar

For the Filling:

about 15 strawberries
250 g mascarpone cheese
150 g yogurt (Greek or natural for example)
0,5 dl confectioner's sugar
(lemon juice)

For decoration: Strawberries as much as you wish

Crush the cookies in a small plastic bag or by putting them in a mixer. Add the sugar and melted butter and mix until well combined. Press the cookie crush evenly in a pie tin. You can bake the pie crust in the oven at 175°C for about 7 minutes or you can also place it in the freezer while you are preparing the filling for the pie.

Combine the mascarpone cheese and yogurt of your choice together. Add the confectioner's sugar and also some lemon juice if you'd like. Dice the strawberries and take out your cooled pie crust.

Add about half of the yogurt filling on the pie crust, add the diced strawberries and cover the pie with the rest of the yogurt filling. Put the pie in the fridge for about three hours before serving and finally add strawberries on top for decoration.

Enjoy with a glass of Prosecco or some other summery drink to get into a Midsummery mood!

2 comments:

  1. this looks sooo good lotta! think im gonna try it :) and great you also write it in english! haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Of course, it would be torture to just look at pictures not knowing what it is haha ;)

      Delete