Tuesday, June 17, 2014

The cake that started it all













Ruuanlaitto ja erityisesti leipominen on ollut pikkutytöstä asti mielestäni superjännää puuhaa. Varsinkin sen puolityhjän kulhon lusikoiminen kakkutaikinasta, mutta myös pullien ja kakkujen tuijottaminen nenä kiinni uunin ikkunassa. 
Ensimmäisiä leivontamuistojani on äitini askartelema Barbie-kakku neljävuotissynttäreilleni, muistatte varmaan sen sellaisen jossa Barbie-nuken ympärille on rakennettu kirjaimellisesti kermakakku-mekko. Kakku sai silloin suuren suosion ja sen jälkeen on minun sekä veljieni synttäreille ideoitu kaikennäköisiä Action Manin vallihauta-kakkuja ja muita synttäriteemoihin sopivia luomuksia. Tuohon Action-Manin vallihautaan isäni sai vielä idean lisätä erikoisefekteiksi tähtisadetikun esittämään pommin kipinöitä. 

On siis mielestäni asiallista, että aloitan blogini kirjoittamalla ensimmäisestä kakusta jonka pienestä draamasta huolimatta onnistuin 11-vuotiaana  leipomaan täysin ilman äidin apua (jos unohdetaan se yksi itkuinen puhelu jonka soitin paniikissa kysyen mitä teen kun resepti vaatii neljää kananmunaa ja kotoa löytyy vain kolme).

Tässäpä siis hyvin klassinen tiikerikakku isoisoäidiltäni perityllä reseptillä jonka tarkat tiedot on kirjoitettu ikivanhan keittokirjan takakanteen ja sieltä niitä on kiva lukea aina pienessä nostalgian- ja kakunnälässä.. Perässä myös modernisoimani versio samasta kakusta vanilla glaze-kuorrutteella. Kakku itsessään ei ole liian makea joten se on mahtava lisä esimerkiksi kahvin tai teen kanssa! 

In English

Presenting the first cake i ever baked by myself at the age of 11. I remember it being a grand success despite the mini drama i experienced in the kitchen, sobbing to my mom over the phone that I had only three eggs when the recipe called for four eggs.
The original recipe is inherited from my great grandmother and the vanilla glaze is a new twist on an old cake recipe. It's a great cake to enjoy over a cup of coffee or tea and some good company! 

Please scroll down for the recipe in English.

Tarvitset:

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
3 kananmunaa
1 1/2 dl maitoa (mielellään täysmaitoa)
150 g voita
3 tl leivinjauhetta
1-2 tl vaniljauutetta
noin 3 rkl kaakaojauhetta

Lämmitä uuni noin 175°C lämmölle ja sekoita jauhot ja leivinjauhe pieneen kulhoon myöhempää käyttöä varten. 

Vatkaa huoneenlämpöiseksi sulanut voi ja sokeri tasaiseksi massaksi. Vältä vatkaamasta taikinaa liikaa ainoastaan siihen asti, että sokeri on täysin sekoittunut yhteen voin kanssa.

Yhdistä maito ja vaniljauute pieneen erilliseen kulhoon. Voit myös käyttää vaniljasokeria tai tuoretta vaniljatankoa maun mukaan.

Sekoita voi-sokerimassaan noin kolmasosa aiemmin tehtyä jauhoseosta ja sekoita ainekset yhteen. Lisää kolmasosa maito-vaniljaseosta ja jatka yhdistämällä taas kolmasosa jauhoseosta ja sen jälkeen maito. Sekoita taikinaa varovasti kunnes kaikki ainekset ovat tasaisena massana. 

Seuraavaksi tehdään kakulle tiikerin "raidat". Erottele valmiista taikinasta noin kolmasosa tai puolet erilliseen kulhoon. Sekoita tähän pienempään osaan kaakaojauhetta maun mukaan, riippuen kuinka tummia raidoista haluat. Varo kuitenkin käyttämästä kaakaojauhetta liikaa ettei taikinasta tule liian jäykkää.


Yhdistä taikinamassat hyvin voideltuun kakkuvuokaan. Minä yhdistän taikinat edelleen samalla tyylillä kuten äitini eli pohjalle ohut kerros vaaleampaa taikinaa, keskelle suklaataikinalla pyörteitä ja päälle loput vaaleasta taikinasta. Tyyliä on monia ja ehkä vielä joku päivä askartelen "surprise inside"-kakun, eli lähden taiteilemaan kakun sisälle oikeita kuvioita...


Paista kakkua uunissa 40-50 minuuttia, anna jäähtyä ja nauti kahvin kanssa sellaisenaan tai lisää päälle esimerkiksi vanilla glaze-kuorrute! Resepti löytyy rullaamalla vielä alas, englanninkielisen reseptin jälkeen.

In English

Ingredients:

4 dl all-purpose flour
3 dl sugar
3 eggs
1 1/2 dl milk (preferably whole milk)
150g butter at room temperature
3 tsp baking powder
1-2 tsp vanilla extract
3 tbsp cocoa powder

Warm the oven to 175°C. Combine the flour and baking powder in a separate bowl and set aside for later.

Combine together the butter and sugar and beat until smooth. Avoid beating the batter too much, just until all the ingredients are fully incorporated.

Combine the milk and vanilla together. Instead of vanilla extract you can also use fresh vanilla or vanilla sugar if you like.
Mix one third of the flour mix with the butter mix and beat carefully. Add one third of the milk mixture and continue with the rest of the flour and milk mix until all the ingredients are combined into one smooth cake batter.

To make the tiger "stripes" for the cake, separate one third or half of the cake batter into a separate bowl. Gently mix in the cocoa powder until the batter has a nice, chocolatey texture. You can add more or less cocoa powder, depending how dark you want the stripes to be just be careful not to add too much so that the batter doesn't become too dense or thick.

Pour the batter into a buttered cake tin. My mom taught me to add a thin layer of the yellow batter first, then adding the chocolate batter making gentle swirls and on top the rest of the yellow cake mix. You can, of course, make your own style with this, but this is the only "right" way for me. 

Put the cake in the oven for 40-50 mins, let it cool and serve with a nice cup of coffee as it is or add some sweet vanilla glaze on top of the cake!



Vanilla glaze-kuorrute

Tarvitset:

2,5 dl tomusokeria
0,5-1 dl maitoa
0,5-1 tl sitruunamehua
0,5 tl vaniljauutetta

Sekoita ainekset keskenään tasaiseksi kuorrutteeksi. Jos kuorrute ei ole tarpeeksi juoksevaa, lisää pieni määrä maitoa tai jos päinvastoin kuorrutteesta tuli liian juoksevaa, lisää vähitellen tomusokeria kunnes kuorrute on sopivaa koostumukseltaan. Itse jätin kuorrutteen melko juoksevaksi sillä kokeilu oli ensimmäinen tiikerikakun kanssa enkä halunnut siitä liian paksua ja makeaa.

Kiitos seuraamisesta, toivottavasti löydätte lempparireseptieni seasta herkullista leivottavaa!

In English

Ingredients:

2,5 dl confectioner's sugar
0,5-1 dl milk
0,5-1 dl lemon juice
0,5 tl vanilla extract

Mix all the ingredients together until smooth. If the glaze isn't runny enough, add a small amount of milk or if it accidentally became too runny, add some more confectioner's sugar until you've reached the desired consistency. I left the glaze quite runny myself as it was the first time I tried it with this cake and I didn't want it to be too thick or too sweet. 

Thank you for reading, more recipes to come soon. Stay tuned! 

2 comments:

  1. Jee Lotta blogi, way to go! :) Vaikuttaa herkkukakulta tää mut onnistuukohan mun leivontataidoilla. Saatan soittaa sen itkusen puhelun äidille :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, itkuisia whatsapp-viestejä otan myös vastaan jos äiti ei pääse puhelimeen ;)

      Delete