Saturday, June 28, 2014

Sitruunainen mustikkakakku / Lemon & Blueberry cake


Nyt kun olen mansikoilla päässyt monesti leipomaan niin pistinpä testiin seuraavana mustikat. Tykkään hirveästi leipoa kakkuja ja erityisesti kerroskakkuja, niissä on aina jotenkin juhlavaa fiilistä ja niistä saa niin monesti muovattua juhlaan sopivan herkun. Pinterestissä taas tarpeeksi surffailtuani keksin mustikalle sitruunasta kivan kaverin. Kakku oli jo tekovaiheessa hyvin raskasta ja tuhtia taikinaa, mutta tämä varmistaa sen, ettei mustikat paistovaiheessa valu ainoastaan kakkuvuoan pohjalle. Tuloksena oli lopulta todella täyteläinen mutta samalla ihanan kesäisen makuinen! Sen enempää höpöttelemättä annetaan kesäisten (ja kerrankin aurinkoisten!) kuvien ja reseptin jatkaa makeannälän nostattamista.

In English

After a lot of baking with strawberries it's time to move on to blueberries, my other summer favorite. One of my favorite bakes are definitely layer cakes with a nice, rich and creamy frosting, yumm! A quick look around Pinterest once again and I decided to pair the blueberries with some fresh, summery lemon. The cake dough was very heavy to work with but this ensures that the blueberries won't sink into the bottom of the cake tin while in the oven. The final result was a very rich and summery cake! I'll let the pictures and recipe tell you the rest... Please scroll down for the recipe in English.


HUOM! Kuten mainitsin alussa, kakkutaikinasta tulee todella tuhtia ja raskasta eli myös paistoaika on melko pitkä. Minulla oli käytössä kaksi kakkuvuokaa eli paistoaika niiden kanssa oli n. 60 minuuttia. Seuraamissani amerikkalaisblogeissa/-leivontakirjoissa usein käytetään jopa kolmea vuokaa jolloin paistoaika luonnollisesti vähenee noin 20-30 minuuttiin. Tämä kaikki toki riippuu oman uunin kuumuudesta, mutta myös siitä kuinka täyteen kakkuvuoka tulee. 

Tarvitset:

200 g voita
2,5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2,5 dl täysmaitoa
2 tl vaniljauutetta / 2,5 tl vaniljasokeria
3 sitruunan mehu ja raastettua kuorta
n. 3 dl mustikoita

Täyte & kuorrute:

200 g tuorejuustoa
100 g voita
4-5 dl tomusokeria
1 tl vaniljauutetta /1,5 tl vaniljasokeria

Lämmitä uuni 180 °C asteeseen.

Vatkaa ensin voi ja sokerit yhtenäiseksi massaksi. Lakkaa vatkaamasta heti kun sokeri ja voi ovat sulautuneet yhteen, jotta kakusta ei tule liian kiinteää.

Yhdistä vehnäjauho, leivinjauhe ja suola toiseen erilliseen kulhoon.
Kaada maito ja vanilja omaan kannuun ja sekoita ainekset hyvin yhteen.

Yhdistä voi-sokerimassaan noin kolmasosa jauhoseosta, vatkaa ainekset tasaisesti taikinaan ja lisää noin puolet maitoseoksesta. Lisää taas osa jauhoista ja perään loput maidosta. Sekoita taikinaan loput jauhoseoksesta ja taittele taikinaa varovasti kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti.

Sekoita vielä varovasti sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori sekä lopuksi mustikat.

Jaa taikina kakkuvuokiin ja paista uunissa 30-60 min. Huomioi ylläoleva lisäohje kakkuvuoista.

Täyte & kuorrute

Kun kakut ovat täysin jäähtyneitä voit ruveta tekemään niiden täytettä. Käytin reseptinä omaa lemppariani ja jenkkileivonnaisissa hyvin suosittua tuorejuustokuorrutetta joka on melkoinen hitti esim. Cupcake-leivosten kuorrutteena.

Vatkaa tuorejuusto ja voi pehmeäksi massaksi ja lisää tomusokeri vähitellen. Kun olet saanut kuorrutteesta tarpeeksi jämäkkää lisää lopuksi vaniljauute/vaniljasokeri. Jos kuorrute jää mielestäsi liian löysäksi, lisää tomusokeria noin puolikas desi kerrallaan kunnes kuorrute on tarpeeksi jämäkkää, että se pysyy kakun päällä ja reunoilla. Keittiön kuumuudella on näin kesäisin paljon vaikutusta asiaan, eli voit kuumuuden iskiessä laittaa kuorrutteen hetkeksi jääkaappiin jäähtymään (n. 5 min.) jolloin sitä on helpompi käsitellä.

Levitä valmista kuorrutetta kakkujen väliin sekä kuorruta koko kakku valitsemallasi tyylillä!


In English:

NOTE: Like I mentioned before, the cake dough becomes very thick and heavy so the time in the oven also becomes fairly long. I used two standard size cake tins and I baked them for approximately 60 mins. The american baking blogs and books I read usually use three cake tins so naturally they only need to be in the oven for half of the time, appr. 20-30 mins. This all depends on how hot your oven is and also how full the cake tins will be.

Ingredients:

200 g butter
2,5 dl sugar
1 dl brown sugar
3,5 dl all-purpose flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
2,5 dl whole milk
2 tsp vanilla extraxt
the juice and zest of 3 lemons
appr. 3 dl blueberries

For the icing:

200 g cream cheese
100g butter
4-5 dl confectioner's sugar
1 tsp vanilla extract

Heat the oven to 180°C.

Mix together the butter and sugars until smooth. Be careful not to over mix so the cake doesn't become dense.

In a separate bowl combine the flour, baking powder and salt.
In a third separate bowl combine the milk and vanilla together.

Mix one third of the flour mix with the butter-sugar dough and beat carefully. Add about half of the milk mixture and continue with the rest of the flour and milk mix until all the ingredients are combined into one smooth cake batter.

Add the lemon juice and zest and once again beat until smooth. Finally mix in the blueberries and combine the dough into the cake tins and bake them in the oven for 30-60 mins (Note my comment above about using several cake tins).

For the frosting:

Beat together the cream cheese and butter. Add the confectioner's sugar and finally when you've reached a desired consistency add the vanilla. If the frosting remains too runny or soft, add some more confectioner's sugar, about half a desiliter at a time. During summer the temperature in your kitchen might be too high so as a solution you can put the frosting into the fridge to cool for a while (5 minutes should do the trick, don't leave it for too long!).

Spread the filling between the layers and use the rest as a beautiful frosting on the cake. Enjoy!

No comments:

Post a Comment